Voel je Centrum

Centered Riding®

Centered Riding® is onafhankelijk van de rijwijze. Centered Riding® kan het doel zijn van de les voor bijvoorbeeld een dressuur-, spring- of westernruiter. Ik ben Centered Riding Instructor level 2 en integreer Centered Riding in alle lessen. 

Als je vastloopt op die ene beweging, het paard wil iets wel op de linker hand doen, maar niet op de rechter hand, dan kan Centered Riding® de oplossing zijn. Geeft je paard veel weerstand of heb je het gevoel dat hij je niet begrijpt, ook dan kan Centered Riding® helpen.

Je Centrum

Centered Riding® betekent: “rijden vanuit je midden, je centrum”. Sally Swift heeft dit concept ontwikkeld en vele 'zitmethoden' hebben haar boeken als referentie. Centered Riding® leert je te rijden vanuit je lichaam en intentie. Door dat goed toe te passen, zal je paard je niet alleen eenvoudiger begrijpen, het is ook makkelijker voor het paard om te doen wat je vraagt: Je helpt hem met je eigen beweging. Het is gebaseerd op 4 basisprincipes:

Zachte ogen: Neem je hele omgeving waar

Goede ademhaling: Adem laag in je bekken

Centreer: Voel in je bekken en vanuit je bekken

Stapel de bouwstenen: Balanceer je lichaam en lijn het uit

Combineer dit alles met het aarden, letterlijk: een verbinding zoeken met de aarde, en een duidelijke intentie, wees je bewust van wat je doet en waar je naartoe gaat.

Lessen

In de lessen werk je zonder paard, naast het paard en op het paard. Je leert door oefeningen jezelf en daardoor je paard beter kennen en begeleiden. Je wordt je bewust van je eigen beweging en die van het paard. Hierdoor zul je steeds meer als een eenheid gaan rijden en zullen je prestaties verbeteren.

Voor meer informatie over Centered Riding®, zie: http://www.centeredriding.org/

Wil je het eens uitproberen? Maak een afspraak.

13 en 14 juli 2019: Open Clinic Centered Riding met Peggy Brown.

Foto: foto.siebo