Erika Zengerink

Wie ben ik

Mijn naam is Erika Zengerink. Ik ben western trainer en woon met mijn man en paarden in Kloosterhaar. In mijn jeugd heb ik ‘engels’ gereden. Ik was al een paar jaar gestopt, toen mijn man en ik in 1997 zijn begonnen met western rijden. We woonden in Utrecht, waar een eigen paard nog slechts een droom was. Door de verhuizing naar Kloosterhaar hadden we thuis ruimte voor paarden. Het werden er toen al snel twee, plus een mini-shetlander, voor de gezelligheid.

Ik ben samen met mijn paard Letha gestart op westernshows, endurance-ritten en andere wedstrijden, zoals Trail Rides. We starten zowel in Nederland als in Duitsland. De wedstrijden staan nu even op een laag pitje.

Jeugddroom

Al in mijn jeugd leek het me erg leuk om rijles te geven en in 2010 heb ik de stap gezet en ben in Duitsland begonnen aan de opleiding EWU Trainer C Westernreiten. Deze heb ik in februari 2011 met succes afgerond. Daarmee kon ik me gediplomeerd western trainer noemen. In het lesgeven merkte ik, dat ik juist door het verbeteren van de zit en het gevoel voor en met het paard, mijn lesklanten een stuk verder kon helpen. Ik besloot me verder te ontwikkelen in deze richting.

Meer opleidingen

In 2012 heb ik de instructeurtraining Centered Riding gevolgd. Daarnaast ben ik me gaan toeleggen op het toepassen van Yoga op het rijden en ik heb het certificaat Yoga und Reiten Modul 1 gehaald. Enerzijds integreer ik Yoga en Centered Riding in de westernlessen, anderzijds zijn Yoga en Centered Riding onafhankelijk van de rijwijze. Ik kan daardoor elke ruiter, ongeacht zijn of haar discipline, helpen de zit, en vanuit daar het hele rijden, beter te ontwikkelen.

In november 2012 heb ik ook het diploma Trainer B Westernreiten behaald. In augustus 2015 heb ik Centered Riding Instructor Level II bereikt.

Opleidingen/cursussen en prestaties

  • Voorbereidende certificaten voor het trainersdiploma, o.a. Westernreitabzeichen IV en III, Deutsches Longierabzeichen IV en Vorbereitungs-Lehrgang EWU Trainer C (Duitsland, 2010)
  • EWU Trainer C Westernreiten (Duitsland 2011)
  • WRAN Champion Westernriding L2 2010-2011 (Nederland, 2011)
  • Centered Riding Instructor Level I (Nederland, 2012)
  • Certificaat Yoga und Reiten Modul 1 (Duitsland, 2012)
  • Yoga Docent Level 1 (Nederland, 2013)
  • EWU Trainer B Westernreiten (Duitsland, 2012)
  • Centered Riding Instructor Level II (2015)
  • WRAN Erkend Trainer (2017) 
Lekker buiten rijden
Lekker buiten rijden

Foto: Chantal Krikken Fotografie