Yoga Triangel te paard

Yoga en Rijden

Yoga betekent verbinden, eenheid. Eenheid met je paard is wat je wilt bereiken met rijden. Yoga en Rijden brengt ruiters vele voordelen:

Lichaamsbewustzijn

Door de yoga oefeningen, word je je bewust van je eigen lichaam. Weten wat je lichaam doet, is een must voor elke ruiter: hoe kun je bijvoorbeeld een gerichte beenhulp geven, wanneer je geen idee hebt, waar je been is en wat hij doet?

Balans

Bovendien versterkt yoga de balans. Wanneer je in het zadel zit, balanceer je eigenlijk op je bekken/zitbeenknobbels. Pas als de ruiter in balans is, kan het paard zelf in balans komen. Hoe vaak lukt het aanspringen in de galop niet goed, omdat je met je bovenlichaam naar voren valt?

Soepelheid en kracht

Yoga maakt je sterker en soepeler. Sterke rug- en buikspieren helpen je rechtop te blijven zitten. Soepelheid heb je nodig, om de beweging van je paard te kunnen volgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorzitten in de draf, waarbij je toch je handen stil wilt houden. Het samenspel van je bekken, je wervelkolom en je rug- en buikspieren, zowel in kracht als in beweging, maakt dit mogelijk.

Rust

Rust heb je niet alleen nodig, om je zenuwen in bedwang te houden tijdens een wedstrijd, maar juist ook tijdens de training. Wanneer je vanuit je eigen rust traint, zul je merken, dat zowel je paard als jij een oefening sneller onder de knie hebben.

Rijden

Yoga-oefeningen helpen je om makkelijker te gaan rijden: de ene yoga-oefening helpt om je paard te sturen, de andere om beter licht te rijden. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen van yoga- oefeningen die het rijden makkelijker maken.

Doen

Yoga en rijden moet je gewoon doen. Doe een paar yoga-oefeningen voor je opstapt, of terwijl je te paard zit. Gebruik yoga tijdens het rijden, zodat je beter rijdt. Of maak yoga een onderdeel van je wekelijkse of dagelijkse routine. Want hoe meer je het doet, hoe meer het je helpt.

Clinic Yoga en Rijden

In de clinic Yoga en Rijden ga je aan de gang met het toepassen van yoga om beter te kunnen rijden. Je oefent eerst op de mat bepaalde houdingen en bewegingen, die je later te paard uitvoert. Je zult er versteld van staan, hoe eenvoudig rijden zijn kan.

Neem contact op om te ontdekken wat yoga voor jouw rijden kan betekenen.